Megújulva adtuk vissza a nagyközönségnek a vasi megyeszékhely legnagyobb rekreációs övezetét

Mintegy kilenc hónapnyi kivitelezést követően befejeződtek a munkálatok a több, mint hat hektár alapterületű szombathelyi Sportligeten. A projekt részeként megújultak és kibővültek a már meglévő létesítmények, továbbá új sportpályákat és kiszolgáló épületeket alakítottunk ki. A rekreációs céloknak széles körűen megfelelő övezet kialakítása a városfejlesztési szempontokkal összhangban valósult meg. A kivitelezést a Sportliget 2018 Konzorcium tagjaként a PRENOR Kertészeti és Parképítő Kft-vel együttműködésben végezte el a Homlok Építő Zrt.

A szombathelyi Sportliget felújítása – a városrész rohamos fejlődését figyelembe véve – 2019-re időszerűvé vált. A rekonstrukciós munkálatok januárban vették kezdetüket.

A projekt keretén belül összesen kilenc sportpálya újult meg: hat tenisz- és három salakos labdarúgópálya, melyek közül a középső mellé lelátó is épült. Ezek mellett kialakítottunk egy aszfaltozott görkorcsolyapályát, egy teljesen új salakos focipályát, valamint egy 9 street-workout elemből álló szabadtéri fit-neszparkot. A tömeg- és versenysportra is alkalmas görkorcsolyapálya mellé 40 méter hosszú mászófal, a kosárlabdapálya helyére pedig új, streetball játékra is alkalmas pálya épült.

A pályafejlesztésen túl a Sportliget további korszerű létesítményekkel bővült. Kialakítottunk egy új szolgáltató épületet, melyben szociális helyiségek, vendéglátó-egység, sporteszköz-kölcsönző és sportöltöző kapott helyet, emellett akadálymentesítést szolgáló fejlesztéseket is végrehajtottunk az építménye-ken. A terület karbantartásához, igazgatásához raktár és géptároló udvar épült. Ezen kívül egy fedett-nyitott esőbeállóval egybekötött büfével is gazdagodott a liget.

A Sportliget rekonstrukciójának tervezésekor fontos szempont volt a zöldterületek optimálisabb kihasználása. Mintegy 3500 négyzetméteren piknikövezetet hoztunk létre a kirándulni vagy kikapcsolódni vágyók számára, emellett új pihenő- és bemutatókert került kialakításra a közel 1200 négyzetméteres, üres gyepterületen.

A rekonstrukció egy olyan sokrétű lakossági rekreációs célokat szolgáló övezet kialakulását támogatja, amely Vas megye és a régió aktív szabadidős központjává válhat. A Sportliget vonzáskörzetében ugyanis megtalálható számos egyéb sportlétesítmény, úgymint a Csónakázó-tó, a műjégpálya, a Haladás Sport-komplexum, az uszoda és a termálfürdő, valamint a Kalandváros szabadtéri játszópark. Ugyanezt az urbanisztikai célt szolgálja az Arany-patak revitalizációját érintő projekt, melynek révén akadálymentes gyalogos híd köti össze a megújult Sportligetet és a Csónakázó-tavat.

„Szombathelyi kötődésű vállalatként különösen fontos volt számunkra ez a beruházás, mely egyszerre teszi élhetőbbé a várost, fokozza megtartó erejét és járul hozzá a szombathelyiek egészségének megőrzéséhez, szabadidős tevékenységük végzéséhez” – mondta el Homlok Zsolt, a Homlok Építő Zrt. vezér-igazgatója.