2019. októberében elkezdődött az erősen leromlott állapotban lévő Szombathelyi Képtár turisztikai célú felújítása, így a munka lassan a feléhez közeledik.

Az 1985-ben átadott múzeumépületen az elmúlt 35 év során nem volt jelentős felújítás, így mára nem csak az épület műszaki állapota romlott meg, hanem esztétikailag és funkcionálisan sem felelt meg a kor elvárásainak, ami egyre komolyabb problémát jelentett az üzemeltetőknek. A korszerűsítési munkák tavaly októberben, még a tél beállta előtt elkezdődtek, hiszen a feladatok elvégzésére egy év áll rendelkezésre, haladni kellet a munkával.

Az elmúlt közel hat hónap alatt látványos változások történtek az épületen: november végén a felújítási munkák idejére a homlokzatról lekerült a sokak által ismert ikonikus logó, befejeződtek a tetőszigetelési munkák, új alumínium nyílászárók kerültek a régiek helyére és a homlokzati hőszigetelés is részben elkészült. De elkezdődött a tűzjelző rendszer kiépítése is, mellyel együtt jelenleg több mint 15 munkafolyamat zajlik a projekt kivitelezésén. A munkák előrehaladását is jelzi, hogy a Képtár jellegzetes szimbóluma megtisztítva már visszakerült az eredeti helyére, ami majd új megvilágítást is kap.

A kivitelezés további szakaszában sor kerül a múzeum környezetének rendezésére, külső parkosítására, de korszerűsítik a belső tereket és felújítják a villamos berendezéseket, a belső tűzjelző és füstelvezető rendszereket is. A munka az előzetes terveknek megfelelően, jó ütemben halad, így várhatóan nem lesz akadálya a felújítás őszi befejezésének.

A projekt előrehaladását a helyi média is folyamatosan nyomon követi és hírt ad róla, ami érthető, hiszen a felújítás évek óta váratott magára. A Szombathelyi Televízió az egykori Éva-malom felújítása mellett hírt adott a Szombathelyi Képtár felújításáról is, ahol a felvételen jól láthatóak a Homlok Zrt. által már elvégzett tetőszigetelés nyomai is. A linkre kattintva megtekinthető a Szombathelyi Televízió 2020. február 20-án közzétett felvétele: https://www.youtube.com/watch?v=o_E2tNbFoE8

Összességében elmondható, hogy a munka befejeztével egy korszerű, a jelen kor követelményeinek megfelelő, korszerű Képtár kerül vissza az üzemeltetőhöz, illetve a látogatókhoz.

A Szombathelyi Képtár turisztikai célú felújítása a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) pályázatának keretében valósul meg.